פיגומים ובונים
לקבלת הצעת מחיר ללא התחייבות:

סוגי פיגומים

תוכן עניינים

סוגי פיגומים

פיגומים הינם מבנים ארעיים של קורות, סולמות וקרשים המותקנים לרוב מעל לקרקע, ותפקידם להנגיש את הפועלים אל האזור בו נדרשת העבודה, ולאפשר גם נשיאה של חומרי בניין וציוד.

יישנו מגוון רחב של פיגומים שונים באתרי הבנייה למיניהם, והם משמשים לבנייה והרחבות בנייה, שיפוצים כלליים, שיפוצים נקודתיים וכדומה. המחוקק קבע תקנות בטיחות רבות הנוגעות לעבודה עם פיגומים, שחלקן מתייחס באופן גורף אל כל סוגי הפיגומים, בעוד שחלקן עוסקות בפיגומים מסוג מסוים.

ככלל, דרישות החוק קובעות שמתקין הפיגומים חייב להיות מתקין אשר הוסמך לכך מטעם משרד העבודה, כשמכלול החוקים והתקנות מיועדות למזער את הסכנות הטמונות בעבודה לגובה עם בטיחות מרבית לצוות העובדים.

פיגום זקפים

פיגום הזקפים מכונה כך בשל מבניהו המורכב משני טורי זקפים מעץ או ממתכת. הזקפים משמשים במערכת זו כמעין פלטפורמה עבור משטחי העבודה הנסמכים עליה.

פיגום הזקפים נפוץ מאוד באתרי בנייה שונים, ומשמש בעיקר לפרויקטים בתחום חידוש ושיפוץ מבנים בזכות יציבותו, עמידותו וכושר הנשיאה שלו, המאפשר גם תמיכת ציוד במשקל גבוה.

עם זאת, תקנות הבטיחות לעבודה בגובה דורשות כי פיגום זקפים העשוי ממתכת שגובהו מעל ל- 50 מטרים או פיגום עץ אשר גובהו עולה על 18 מטרים יוקם על פי תכנון מראש, כאשר השטח שעליו נבנה הפיגום חייב להיות מהודק, מיושר ומרוחק ממוצאי ניקוז, ברזים או צינורות בסביבת אתר הבנייה.

פיגומי מיטות  (פיגומים שכיחים)

ישנם סוגים רבים של פיגומי מיטות המשמשים למגוון מטרות להלן הסבר קצר על יתרונות פיגום זה והסבר על 

פיגומי מיטות- פיתרון אופטימאלי לעבודות גובה

פיגומי מיטות מהווים את אחד מסוגי הפיגומים הפופולאריים ביותר בישראל, והם משמשים לבנייה, שיפוצי חוץ ושיקום מבנים למגוון רחב של עבודות בגובה כגון חיפויי באבן, טיח, צבע ועוד.

פיגומי המיטות הינם מערכת הכוללת משטחים (מיטות) המורכבים מעל למוטות ברזל לצורך הנגשה אל כל מפלסיו של המבנה, ובהשוואה אל יתר הפתרונות עבודה לגובה כגון סנפלינג, במות הרמה או פיגום תלוי, מדובר בפיתרון אופטימאלי בשל היותו יציב קונסטרוקטיבית, נוחות העבודה, הבטיחות והיציבות שהוא מספק, וכן בשל עלותו הנמוכה בהשוואה אל הפתרונות האחרים.

כמו כן, ניתן לחבר אל פיגומי המיטות מנוף או גלגלת להנפת חומרים כבדים וציוד לגובה, זאת בתנאי שננקטו כל האמצעים להגנה מפני נפילת ציוד או אבנים.

פיגומי המיטות כוללים, כאמור, מערכת של עמודים ניצבים, הנקשרים ביניהם על ידי מסגרות אופקיות. משטחים מעץ הנקראים בשפה המקצועית "מיטות" מונחים מעל לאותן המסגרות האופקיות, ועליהם מתהלכים ועובדים הפועלים.

פיגומי מיטות בהשוואה לשיטות אחרות לעבודה בגובה

פיגומי המיטות מהווים את אחד מסוגי הפיגומים המועדפים בקרב אנשי מקצוע בתחום הבנייה, השיפוץ ושיקום בניינים, זאת בעקבות מעטפת היתרונות המאפיינת אותם למגוון עבודות גובה ממושכות ומורכבות, הדורשות לעתים רמת דיוק גבוהה במיוחד כגון עבודות טיח וגימור.

לדוגמה, אחת משיטות לעבודה בגובה היא שיטת הסנפלינג. שיטה זו הינה, אמנם, אידיאלית לניקוי חלונות, צביעת קירות ישרים או התקנת רשתות כנגד בעיית היונים, אך היא אינה מותאמת לפרויקטים היקפיים הדורשים שפריץ, טיח או שיקום מבנים. אמצעי נוסף לעבודה בגובה הוא הסולם.

עם זאת, שימוש בסולם אינו רלוונטי לעבודות גובה מורכבות במבנים הגבוהים מ-10 עד 15מטרים לכל היותר, ובעיקר כשהפרויקט מצריך שימוש בציוד וחומרים כבדים.

פיגומי מיטות בהשוואה לסוגים אחרים של פיגומים

יישנו מגוון רחב של פיגומים מסוגים שונים שאחד מהם הוא הפיגום הנייד. הפיגום הנייד מתאפיין במודולאריות וגלגלים לצורך שינוע בין אזורים שונים בשטח אתר הבנייה. המודולאריות של פיגום זה מאפשרת את הקמתו בקלות, פשטות ומהירות, אך נעוצים בו מספר חסרונות כגון מגבלת הגובה המקסימאלי של הפיגום (על פי החוק ניתן להקים פיגום נייד עד לגובה של 10מטרים מעל לפני הקרקע) ומגבלת השינוע על קרקע חולית או בעלת תלוליות ושקעים.

בנוסף לחסרונות הללו יישנו חיסרון נוסף הנוגע לעלותו הגבוהה בהשוואה ליתר סוגי הפיגומים. פיגום אחר הוא הפיגום התלוי, המחובר אל גג המבנה באמצעות מנגנון חשמלי וכבלים. הפיגום התלוי מכסה שטח עבודה של כשישה מטרים, והוא ניתן להעלאה והורדה בלבד. הפיגום דורש פירוק והרכבה מחדש בסיום כל עבודה בקו האורך הספציפי, ולצורך העברתו אל מיקום אחר סביב המבנה.

הפיגום התלוי גם אינו מותאם לעבודה על מבנים בעלי אובייקטים בולטים כגון סורגים, מרפסות או מזגנים, ועלותו גבוהה בהשוואה לפיגומי המיטות.

הוראות בטיחות בנושא פיגומים

 הוראות הבטיחות דורשות הקפדה יתרה על כל הנהלים והתקנות, ומחייבות גם בדיקת הפיגומים על ידי מהנדס קונסטרוקטור מוסמך לכל אורך שלבי הבנייה.

בדיקת הפיגומים כוללת, בין היתר, את מגבלות תנאי השטח, בחירת סוג הפיגומים המותאם ביותר לעבודה, איכות חומרי הגלם מהם מיוצר הפיגום, אופן התקנתו ופירוקו של הפיגום בתום העבודה, וכן את עמידותו ויציבותו.


השכרת פיגומים – מחירון 2022 > לחצו כאן <

למחירון שיפוצים עמית עוז > לחצו כאן <

 

לאיזה תוכן תרצו לחזור בעמוד?