שיפוץ בניינים ועבודות גובה

ההחלטה על שיפוץ בניינים עשויה להיעשות ממגוון סיבות שונות כמו בעיות וליקויים המתעוררים בבניין, חיזוק יסודות רעועים או הקניית מראה אסתטי וחדיש לחזית או לפנים הבניין ולהעלאת ערך הנכס.

לרוב מתחילים הדיירים לחשוב ברצינות על שיפוץ המבנה בעקבות חדירת רטיבות אל תוך הדירות והיווצרות של עובש, סתימות במערכות החימום והאינסטלציה, ובמקרים קיצוניים של הזנחה קשה, נאלצים דיירי הבניין לבצע שיקום וחיזוק המבנה לאחר הוצאת צו מצד הרשויות.

בנסיבות הללו, מתמקד השיקום בהיבט הבטיחותי בעוד שעניין הנראות החיצונית זוכה להתייחסות שולית בלבד. ההחלטה על שיפוץ הבניין, אופיו והיקפו צריכה להתקבל באסיפת דיירים, ומומלץ לאחר מכן לערוך סקר שוק ולבחון את כל האפשרויות השונות לביצוע השיפוץ.

במידה ומדובר בבניין מגורים ישן, חשוב לדעת שניתן ליישם את השיפוץ במסגרת תמ”א 38, שהנו פרויקט המסובסד ומקודם על ידי מדינת ישראל לצורך חיזוק בניינים כנגד רעידות אדמה. שיפוץ במסגרת זו כולל לרוב גם הוספת מעלית ושיפוץ החזות הכללית.

האם בדקתם שקבלן השיפוצים מחזיק בכל האישורים לעבודה בגובה?
שיפוץ בניינים ועבודות גובה דורשים התייחסות לנושא הבטיחות. על פי חוק, כל עבודה בגובה מחייבת אישורים לעבודה בגובה מטעם משרד התמ”ת.

במעמד החתימה על חוזה ההתקשרות עם הקבלן המבצע יש לוודא שהוא מחזיק בכל האישורים הרלוונטיים לעבודות בגובה, וכן ביטוח לעבודה בגובה וביטוח נוסף הנוגע לביצוע עבודות קבלניות. מדובר בנושא רציני, שכן היעדר כיסוי ביטוחי בשעת תאונה ו\או אישורים מסודרים, עלולה האחריות ליפול על כתפיהם של דיירי הבניין.

נתונים סטטיסטיים ממשרד העבודה מראים כי שיעור התאונות הנגרמות מנפילת עובדים בגובה עומד על 35%. פיקוח נמוך והיעדר אכיפה מצד הרשויות פותחים פתח לקבלנים רבים, המנצלים את הפרצה ומעסיקים צוות וקבלני משנה בלתי מקצועיים ומבלי שעברו כל הכשרה והסמכה.

מיותר לציין שהחברות מסוג זה אינן זוכות לכיסוי ביטוחי כלשהו, היות והן אינן עומדות בתנאים הנדרשים על פי חוק. הכול טוב ויפה ולעתים גם זול יותר, כל עוד לא אירעה תאונה. חשוב להדגיש שהמחוקק קבע שכל מעסיק ישיר או עקיף חייב לבדוק שנותן השירות מחזיק בכל האישורים הנדרשים, ובהיעדר האישורים הללו במקרה תאונה, תיפול האחריות גם על המעסיק העקיף.

מה צריך לכלול חוזה ההתקשרות עם הקבלן מבצע?
בעת הסכם ההתקשרות עם הקבלן מבצע, יש לבדוק שההסכם כולל סעיפים המכוונים את האחריות אל עבר הקבלן הראשי גם במקרים שהוא מעסיק קבלני המשנה, ולוודא גם שמהנדס מקצועי חתום אף הוא כמפקח על הפרויקט.

חשוב להקפיד שהחוזה מכיל סעיף המחייב את הקבלן להחזיק בכל האישורים המתאימים, לרבות אישור לעבודה בגובה, ביטוח לכיסוי לתאונות צד ג וביטוח קבלנים. חשוב שהביטוח הקבלני המוצג על ידי הקבלן לדיירי הבניין מכיל את כל פרטי השיפוץ והיקפו, לרבות מידע על כתובת הבניין המשופץ, סוג הציוד הנדרש לשיפוץ ועלות הפרויקט, מהסיבה שקבלנים רבים אינם מצהירים בפני חברות הביטוח על היקפו האמיתי של הפרויקט, ושיפוץ כלל היקפי עלול להיות מדווח בפני חברות הביטוח כתיקוני שפכטל קלים של הלובי וחדר המדרגות.

כמו כן, יש לאמת את פרטי הזיהוי של הקבלן, היות וישנה תופעה שבה בעלי מקצוע קטנים פועלים תחת שמם של קבלנים רשומים ללא ידיעתם. אישור לעבודה בגובה ניתן מטעם משרד התמ”ת לאחר מעבר הכשרה הנוגעת לשיטות עבודה נכונות ואמצעי מיגון. אישור לעבודה בגובה מהווה אינדיקציה על רמת המקצועיות ואיכות העבודה של הקבלן והצוות המועסק על ידו.