עיבוי עמודים

עיבוי עמודים
מרבית ממבני המגורים בישראל הינם בניינים על עמודים, כשקומת העמודים מהווה למעשה את יסודותיו של הבניין. בהיבט ההנדסי ניתן לציין שכל עומסיו של הבניין נשענים על העמודים הללו ולכן תקינותם חשובה ביותר. עם זאת חשופים העמודים שבקומת הקרקע לפגיעות יתר בהשוואה לעמודים הממוקמים בקירות הדירות במפלסים האחרים, והיחלשותם, כאמור, מחלישה את יציבותו של הבניין, ועלולה להוביל לסדקים ואף להתמוטטות. הסממן הראשון לכך שנדרש טיפול בעמודים הוא קילופי טיח, ובנסיבות שבהן מתקיימת הזנחה ואין טיפול הולם, ישנה סכנה שהפגיעה תתפשט ותוביל לסדקים בבטון שיאפשרו ללחות לחלחל אל ברזלי-הזיון ולגרום לקורוזיה בברזלים ולהתנפחותם. התהליך מוביל להתפוררותו של הבטון ולנזקים קשים לעמוד הפגוע, עד למצב שהוא עשוי לאבד את יכולתו לשאת את העומסים שהוא תוכנן לשאת ואף לקרוס.

ההבדל בין עיבוי עמודים לשיקום בטון
הטיפול בבעיית העמודים עשוי לכלול שיקום בטון או עיבוי עמודים, כששיקום הבטון מיועד לטפל בברזל החשוף, תוך ביצוע תיקוני טיח ובטון באמצעות חומרים מיוחדים מסוג סיקה, והוא מיועד לעמודי בטון שהפגיעה בהם קלה, בעוד שעיבוי עמודים מורכב גם מתוספת של בניית טפסנות ויציקה מסביב לעמודים הפגועים במטרה ליצור עיבוי מינימאלי של לא פחות מ-10 ס”מ מכל צדדי העמודים. עמודי הבטון סדוקים וברזלי-זיון הנחשפים מבעד לאותם הסדקים מצריכים הזמנתו של בעל מקצוע מומחה, כשההתלבטות הגדולה נוגעת לשאלה אם לעבות את העמוד או לשקמו. חשוב להדגיש כי במרבית המקרים עולה הצורך בשיקום בטוני בלבד, אך מכיוון שעלות פעולת העיבוי גבוהה לאין שיעור מפעולת השיקום יהיו בעלי מקצוע אשר ימליצו על עיבוי העמודים גם בנסיבות שהשיפוץ מצריך שיקום בטוני בלבד. על כן, בנסיבות הללו חשוב להקפיד על בחירתה של חברה קבלנית מקצועית, רשומה ומהימנה. מומלץ לדעת שאחד הסממנים המעידים על הצורך בעיבוי עמודים הוא התעקמותו של ברזל-הזיון וכיפופו, כשהתופעה מרמזת על מצב של טרום קריסה.

מתי עולה הצורך בעיבוי עמודים?
הסדקים במרבית המקרים נוצרים בעקבות בניה לקויה ומחסור בשכבת הגנה העוטפת את מוטות הברזל שהוכנסו אל תוך התבנית יציקה. במהלך השנים חודרת הלחות לתוך הבטון ובאה במגע עם מוטות הברזל שבבטון. הדבר יוצר תהליך כימי הרסני המכונה “קורוזיה” שבו מתאכל הברזל, מחליד, מתנפח ודוחק את הבטון כלפי חוץ עד לכדי סדיקת העמודים. שיקום הבטון בנסיבות הללו כולל טיפול בקורוזיה הפנימית, תוך שימוש בדבקים מיוחדים לעטיפת מוטות הברזל בבטון משופר ויצירת שכבות של הגנה. יחד עם זאת, במצבים בהם ניתן לזהות ברזלי הזיון בולטים במצב של כיפוף, עיוות והתעקמות, הדבר מצביע על שינויים ברמת העומסים המופעלים על אותם העמודים, ועולה הצורך בפעולת עיבוי מיידית. במהלך תכנונו של כל מבנה, מתוכננים העמודים באופן שיוכלו לשאת ולחלוק ביניהם את עומסיו של המבנה. תפקידו של כל עמוד הוא לשאת באופן יחסי את העומס, ובנסיבות בהם מתעקמים ומתעוותים מוטות הברזל שבעמוד מוביל הדבר לשינויים מהותיים בחלוקת העומסים שבין העמודים עד לקריסתו של המבנה תחתיו.

מפרט העבודה לעיבוי עמודים
בין אם הדבר נובע מכשל תכנוני, ליקויי בתהליך הבנייה על מנת “לחסוך” בחומרי גלם, ובין אם הדבר נובע מבלאי טבעי, פגעי מזג האוויר או גורם עליון כמו רעידת אדמה או שריפה חובה להתייחס אל העניין בכל כובד הראש ולפנות אל אנשי מקצוע לתיקון הליקויים בזמינות המיידית. יש לדעת שמפרט העבודה לשיקום ועיבוי עמודי בטון בעלי פגיעות קשות מצריך תכנון וליווי של מהנדס בניין וחתימתו על הניירת בגמר הפרויקט, המהווה אסמכתא לכך שהעבודה בוצעה כפי שדורש החוק. תהליך שיקום הבטון מורכב משלבים רבים, ומתחיל בקילוף כל הטיח והשפריץ עד לקבלת משטח נקי. השלב הבא מורכב מחפירה סביב העמוד הפגום עד לחשיפת מוטות הברזל הפגועים וניקויים מקורוזיה עד לקבלת ברק מתכתי. יש למרוח את מוטות הברזל בחומרים צמנטים כמו סיקה מונוטופ 610 לצורך הגנה והמרת החלודה. השלבים הבאים כוללים את קשירת מוטות הפלדה, יציקת בטון עם אגרגט ותוספים מתאימים סביב העמוד הקיים תוך הקפדה על רטט למניעת כיסי אוויר, פירוק הטפסות וכן מריחת חומרי אטימה ויישום שכבת גמר. עיבוי עמודים הינו תהליך מורכב והכרחי, וחשוב להקפיד כי הוא מבוצע בליווי צמוד וחתימה של מהנדס כי הפרויקט בוצע בדיוק על פי התקנות.