מהו שיקום בטון?
שיקום בטון הינו תהליך בלתי נמנע בעת שהבטון נסדק, נחלש ומתחיל בשלבי התפוררות. במבנים רבים מונח הבניין על עמודי בטון, כשאחד מסממני תהליך הסדיקה הקלאסיים הוא ברזלי זיון בולטים. התופעה נובעת מקורוזיה בברזל, ומעידה על התחלת תהליך התפוררותו של העמוד. הקורוזיה בברזל נגרמת כאשר הלחות באה במגע מתמשך עם הברזלים שבתוך העמוד, ומהווה תהליך כימי הרסני במיוחד אשר מוביל להתפוררותו של הברזל, להתנפחותו ולדחיקת הבטון. במקרים בהם הבעיה נזנחת עשוי להיווצר תרחיש שבו מאבד הברזל חלקים משמעותיים מקוטרו עד למצבים בהם העמוד מאבד מיציבותו וכל המבנה עלול לקרוס תחתיו. ניתן לזהות את סממניה הראשונים של התופעה בעיקר בקורות הבטון או בתקרות של קומת הכניסה לבניין, כשהסממנים מתבטאים בהתנפחותו של הטיח בעקבות התנפחותם של ברזלי הזיון. מעבר לפגמים אסתטיים, מדובר לצערנו בתופעה שכיחה במבנים בעלי דרגות שונות של כשלים ונזקים משמעותיים, המהווים פגם בטיחותי חמור במיוחד עד כדי סכנה ממשית לדיירים אשר המתגוררים במבנים אלו.
שיקום בטון במבנים מסוכנים
מבנים מסוכנים מוגדרים ככאלו במידה וקיימים בהם פגמים בטיחותיים בדרגות חומרה שונות כגון גושי בטון וטיח רופפים ומתפוררים, יסודות מבנה פגומים, סדקי עבודה חיצוניים, וכן ברזלי זיון ורשתות ברזל זיון חשופים הנמצאים בדרגות שונות של קורוזיה וחלודה, ליקויים במרפסות בלתי מקורות, מעקות פגומים במרפסות וגגות וכדומה. תהליך סיווגו של המבנה כמסוכן, והוצאת צו לדיירי הבניין המורה על תיקון כל הנזקים שנמצאו תוך פרק זמן סביר, הינו תהליך שמעוגן בחוק, והוא מוצא לאחר סקירה או ביקור של מהנדסים מטעם העירייה או הרשות המקומית. האחריות לביצוע התיקונים מוטלת על כל הדיירים בבניין המגורים, אף בנסיבות בהן התיקונים הנדרשים הינם בחלק ספציפי של המבנה כגון מרפסות של מספר דיירים בלבד או קיר חיצוני. על מנת לבצע את כל התיקונים הנדרשים ניתן להסתייע בקבלני שיפוצים או בקבלני בניין בליווי של מהנדסי העירייה, או לחלופין לשקם את המבנה באמצעות גוף חיצוני שהוסמך לכך מטעם העירייה. בתום ביצוע כל התיקונים הנדרשים מחויבים בעלי הדירות בהמצאת האישורים לעירייה בצירוף מכתב אשר כולל אישורים מטעם המהנדס או המפקח, על מנת שהעירייה תבחן את הביצוע והאימות ששיקומו של הבניין אכן נעשה בכפוף להתראתם בנדון. העירייה מסירה את ההתראה כנגד המבנה המסוכן רק לאחר האימות כי כל התיקונים אכן בוצעו לשביעות רצונה.
בחירת קבלן השיפוצים עבור שיקום הבטון
בנסיבות בהן קיימת דרישה מטעם הרשות המקומית לביצוע שיקום המבנה המסוכן נערכים השיפוצים על ידי בעלי מקצוע מיומנים ומוסמכים, ובליווי מהנדס בניין. התיקונים הללו מבוצעים לרוב ברמה הנאותה על מנת שהשיפור לא יהיה אסתטי בלבד ויכלול גם שיקום עמודי היסוד, שיקום מערכות טיח פגומות, שיקום מעקות, שיקום קורות ברזל וכדומה, עם מערכות חומרים וכמויות מותאמות ומדויקות. יחד עם זאת, במרבית המקרים בהם אין דרישה מטעם שום גוף ממונה, וההחלטה לבצע את שיקום המבנה נובעת ביוזמתם של הדיירים מטעמים של תיקון פגמים אסתטיים והעלאת ערכו, קיימת נטייה לפנות אל קבלני שיפוצים בהתאם להצעות המחיר, ובחירתו של קבלן השיפוצים בעל הצעת המחיר האטרקטיבית ביותר. ואולם, לצערנו חלקם הארי של אותם הקבלנים אינו מנוסה דיו בהערכת הליקויים הקיימים, ואף אינו מערב בפעולת השיקום אנשי מקצוע מנוסים כמו מהנדסי בניין וכיוצא בזה. ההשלכות הן לא פעם קבלת החלטות מוטעות, כשהשיקולים השגויים נובעים לעתים מחוסר ניסיון מובהק או מתוך כוונה ברורה לחסוך בחומרי גלם ייעודיים ואיכותיים לצורך המטרה. לא פלא שחלקם המכריע של השיפוצים הללו אינו עומד במבחן הזמן ובחלוף תקופה קצרה עולה הצורך בביצוע מקצה תיקונים מחודש. חשוב לדעת ששיקום בטונים ושיקום מבנים אינו מתייחס לאסתטיקה בלבד, אלא אף לשיקום ברזל הזיון אשר נפגע, וכן לברזל זיון ביציקות הבטון, בעמודי היסוד, ברשתות הברזל בתוך הקירות היצוקים בעוגנים וכדומה. חשוב לדעת שבנסיבות בהן קונסטרוקציות הבטון המזוין נפגמה, מתקיימת חובה חוקית ובטיחותית לערב במהלך פעולת השיקום מהנדס בניין מורשה שיפקח וייטול אחריות על התיקונים.
חומרי מליטה ואיטום צמנטים לשיקום בטונים
כשקיימת פגיעה בברזל הזיון חלה החובה לבצע מקצה תיקונים באמצעות חציבה וסיתות הקטעים הפגומים עד לקבלת קטעי זיון יציבים ובעלי משטח חזק ויציב, ולבצע זיון מחודש על ידי ריתוך רשת זיון או מוטות זיון חדשים אל קטעי הזיון הבלתי פגומים, לצד הקטעים אשר נפגעו מקורוזיה, בהתאם לחוות הדעת של מהנדס בניין מורשה. רק לאחר מכן קיימת אפשרות להמשיך בעבודות שיקום הבטונים. בשוק קיימים מגוון רחב של חומרי מליטה ואיטום צמנטים לשיקום בטונים, כשבין החומרים שהוכחו כאיכותיים ויעילים ביותר ניתן לציין את הסיקה מבית חברת גילאר בע”מ. הסיקה הינו טיח מסוג איכותי במיוחד המשמש לשיקום בטונים. הסיקה מתאפיין בחוזק ועמידות מרביים, בזכות חומרי המליטה הצמנטים המשמשים כבסיס עבור חומרי ההדבקה למיניהם בענף הבניה, וכן בזכות האגרגטים הייחודיים שבו, שנועדו למזעור שינויי הנפח בבטון כתוצאה מהצטמקות עצמית. הסיקה מכיל גם סיבים פוליאמידים שנועדו לשפר את הגמישות, וכן מיקרו-סיליקה וחומרי שיפור וקישור נוספים לעמידות אופטימאלית של הבטון לתנאי מזג אוויר קיצוניים. הסיקה שכיח במיוחד בתעשיית הבנייה והשיפוצים, ומשמש לשיקום ושחזור בטונים, לרבות שיקום מבנים, תיקוני ברזל זיון פגוע, תיקוני בטון בשכבות או פגמים אלמנטים טרומיים, מילוי כיסי חצץ, מילוי חורים וכדומה.
סוגי חומרי המליטה הצמנטים המשמשים לשיקום בטונים
קיימים סוגי סיקה שונים המותאמים ייחודית על פי צרכים. אחד החומרים הוא סיקה מונוטופ 610 שהינו תערובת צמנטית משופרת, בתוספת של סיליקה, פולימרים ייחודיים וחומרים אנטי קורוזיביים למניעת התפשטות הקורוזיה על ברזלי הזיון בתוך הבטונים. הסיקה מונוטופ 610 משמש גם כפריימר (חומר מקשר הידבקות) בין בטונים ישנים לבטונים חדשים, כחלק ממערכות השיקום וההטלאות בבטון. החומר מצטיין בחוזק מכאני ועמידות גבוהה בפני חדירת מים וכלורידים. חומר נוסף הוא סיקה רפ לשיקום איכותי של בטונים. הסיקה רפ מכיל צמנטים ייחודיים, וכן חומרי שיפור וקישור המעניקים לחומר דירוג אגרגטים ייחודי, למניעת שינויי נפח בבטון הנובעים מהצטמקות עצמית. הסיקה רפ כולל גם סיבים פוליאמידים להענקת אלסטיות מרבית ומיקרו-סיליקה לשיפור החוזק והעמידות בפני תנאי סביבה קיצוניים, כשכל החומרים הללו שמרכיבים את הסיקה רפ הופכים אותו למוצר בעל אמינות מוכחת ברבבות פרויקטים של שיקום בטונים ומבנים. חומר איכותי נוסף הוא דבק הבטון לטקס סופר מבית סיקה, המשמש כתחליב פלסטי להדבקה בין בטון חדש לבטון ישן וכשכבה מקשרת בין בטון חלק לשכבות טיח. נהוג להשתמש בחומר גם ליישור משטחים וביצוע תיקונים במבנים חקלאיים, במתקני טיהור מים וכדומה, בשל כושר ההדבקות הגבוה שלו והעמידות בפני שחיקה.
מפרט לשיקום הבטון
שיקום הבטון מורכב ממספר שלבים שונים, כשהשלב הראשוני כולל את הכנת השטח באמצעות סיתות הסדקים, סיתות הטיח המתקלף והסרת חלקי הבטון הרופפים עד לקבלת בטון נקי. החציבה לחשיפת הברזלים מתבצעת באמצעות פטישון עד לעומק של סנטימטר מהיקף הברזל ועשרה סנטימטרים מכל צדדיו. בשלב הבא מתבצע ניקוי הברזל החשוף משאריות חלודה על ידי דיסק יעודי או מברשת פלדה. בנסיבות בהן הברזל איבד מעל ל- 25% מקוטרו המקורי, יש לרתך או לקשור מוטות חדשים. הצעד הבא מורכב מחיזוק הברזל בחומרים כימיים ממירי חלודה כדוגמת הסיקה מונוטופ 610 או סיקה EC110, כשקיימת גם האפשרות לטייח את האזורים הללו באמצעות תערובת של מלט, חול ודבק סופר לטקס או סיקה רפ. לאחר אטימת המקום עם הבטון הייחודי לשיקום יש צורך בביצוע אשפרה למשך מספר ימים לשמירת הבטון במצבו הרטוב עד לקבלת מירב תכונותיו וחוזק סופי אופטימאלי. בתום התהליך ולאחר הייבוש המוחלט ניתן למרוח שכבות דקורטיביות כגון שפריץ, שליכט או שפכטל. ללא שיקום הבטון באופן מקצועי ובזמן, קיים סיכון גבוה להתפוררותו של הבטון ולקריסתו של המבנה. בטרם הכנת חוזה ההתקשרות עם קבלן השיפוצים חשוב לבחון ולהתייחס אל ניסיונו ומקצועיותו של הקבלן, על מנת להבטיח שלא שמתם את כספכם על קרן הצבי, ושאכן מדובר בקבלן רשום ומוכר המבצע את עבודת השיקום בהתאם לכל התקנים.
עמית עוז שיקום בטון
הסממנים המשמעותיים המרמזים על הפגמים המצריכים שיקום בטון הם התפתחות של סדקים או סדקים פעילים על קירות המבנה, פלדת זיון עם סימני שיתוך כמו כתמים, הינתקות או התנפחויות של פני הבטון, וכן סיממני בליה כגון תפרחות, סימני רטיבות במבנים, קילוף ואיבוד צבע או דליפות במישקים המרמזים על בליה חמורה יותר של הבטון. חשוב לדעת שכל פעולה שיקומית במבנה מצריכה בחינה ראשונית לאיתור ומיפוי שיטתיים של כל הליקויים והפגמים שנחשפו, תוך סימון ותיעוד סימני הבליה באמצעות תרשימים וצילומים, לרבות מיקומם המדויק של הפגמים והיקפם. קיימים מגוון רחב של גורמים לבליה של הבטון כגון ליקויים בתכנון, השפעת תנאי הסביבה, חומרים ומפרטים בלתי מתאימים, רמת ביצוע נמוכה וכן שינויים בסכמת המבנה בהיבט הסטטי, עומסי יתר, עבודות תיקון בלתי נאותות אשר בוצעו בעבר ואף תופעות אקראיות כגון רעידת אדמה או שריפה. בלאי במבנה עשוי להיגרם גם כתוצאה של שילוב מספר גורמים המפורטים לעיל, כאשר ישנה האצה של התגובות הכימיות ככל שהטמפרטורות והלחות גבוהות יותר.
שקיעת יסודות במבנים
תזוזות אופקיות או שקיעת יסודות מהווים סוג נוסף של כשלים חמורים המחייבים שיקום בטון, כשהתסמינים הם סדקים במחיצות הפנימיות של הקומה שמתחת לגג, שקערוריות מים בגגות המבנים וסדקים באלמנטים הנושאים את המבנה. שקיעת יסודותיו של המבנה עשויה להתפתח בעקבות הנחות יסוד שגויות הנוגעות אל חלוקת המאמצים או טעויות חישוביות במהלך התכנון ההנדסי של המבנה, וכן ליקויים בתכן האלמנטים כמו ראשי כלונסאות ושקיעות דיפרנציאליות המובילות להיווצרות מאמצים גבוהים שלא נלקחו בחשבון במהלך התכנוני של המבנה. העלאת האקסצנטריות של העמיסה עשויה להוביל למומנט כפיפה במקומות נוספים במבנה ולסדיקה אף במקומות בלתי צפויים, כשהפגמים הללו עלולים להשליך על תפקודו של המבנה בטווח הארוך. חשוב להדגיש שכל הפעולות השיקומיות הללו מחייבות ידע הנדסי, ניסיון ושימוש במפרטים נכונים, ולצורך זה חלה החובה על מזמין הפרויקט לוודא שהחברה הקבלנית שהושכרה לצורך העניין הינה חברה רשומה אצל רשם הקבלנים ובעלת סיווג מתאים לפרויקטים מסוג זה.
מפרט לשחזור ושיקום בטון
המפרט לשחזור ושיקום בטון מושתת על מערכות מתקדמות של חומרי שיקום בטונים ומורכב ממספר שלבים, כשהשלב הראשון בתהליך כולל חציבה, סיתות וקילוף כל חלקי הבטון הסדוקים והרופפים עד שפני בטון הינם נקיים ויציבים. השלב השני הוא חשיפת ברזל- הזיון מכל צדדיו עד להיקף של כחמישה עד עשרה ס”מ משני צדי הברזל. חשוב להקפיד ולהימנע מחציבה מיותרת בבטון הבריא ולנקות את הברזל החשוף מקשקשת גבה על ידי שימוש באמצעים מכאניים. השלבים הבאים כוללים שטיפה בלחץ מים לניקוי השטח ומריחת הברזל בחומרים המונעים המשך החלדה ומשמשים גם כשמנת הדבקה כגון סיקה מונוטופ 610 או סיקה טופ EC 110. שיקום הבטונים מורכב מתערובת מובחרת של צמנטים ואגרגטים, כשהתערובת מכילה מיקרו סיליקה, סיבים פוליאמידים ומוספים לשיפור גמישותו, חוזקו ועמידותו של הבטון. במהלך היישום חשוב להקפיד על מינונים מדויקים, עובי מרבי של 30 מ”מ והפרשי זמן של שעתיים בין השכבות השונות. יש להקפיד על אשפרה בהתאם להוראות המפרט בתדירות של פעמיים שלוש ביום במהלך מספר ימים לצורך שיפור תכונותיו של הבטון. שכבת הגמר כוללת ציפוי בחומרים צמנטים נוספים, כשהשלב הסופי מורכב מצבע, טיח או פסיפס בהתאם להחלטתו של הלקוח. חשוב להדגיש כי מפרט זה מהווה בגדר המלצה בלבד לצורך הבהרת מורכבות הפעולות הכרוכות בשיקום הבטון, והוא אינו מהווה הדרכה לשיטת עבודה כלשהי. מפרט מלא לשיקום בטון מצריך ליווי של מהנדס בניין, והוא כולל את כל התקנים, האלמנטים והעיגונים המותאמים באופן ספציפי לכל מבנה.
להמשך קריאה באתר הבית של שיקום בטון…