שיקום בטונים

שיקום בטונים
הבניה קונבנציונאלית הישראלית מהווה שילוב של קורות בטון ועמודים יחד עם בלוקים במבחר סוגים שונים. שיטות הבנייה הללו כוללות שלד המורכב ממוטות ורשתות ברזל לכל אורכו ורוחבו של המבנה, שתפקידם הוא לשמור על יציבותו. השילוב שבין בטון למוטות הפלדה מעניק למבנה חוזק וכושר התנגדות גבוה למגוון סוגי מאמצים שונים, כשהבטון העוטף את מוטות הברזל מגן למעשה על המוטות מפני קורוזיה. עם זאת, בנסיבות שבהן סביבת הברזלים בלתי אטימה לחדירת לחות ורטיבות, מתחילה היווצרותה של קורוזיה שמאכלת את ברזלי הקונסטרוקציה וממירה אותו בתהליך כימי לחלודה. ספיחת המים והחמצן מגדילים את נפח הברזל החלוד, וזה דוחק את הבטון כלפי חוץ. למעשה, די בסדק קטן על מנת להוביל אל תוצאות הרסניות בחלוף הזמן, תוצאות שעשויות להימנע במידה ופועלים לתיקון אותם הסדקים ההתחלתיים פעוטים מייד עם היחשפותם כחלק מהתיקונים השגרתיים במבנה, כשהדבר כרוך במצבו ההתחלתי במשאבים כספיים מינימאליים.

הנסיבות המובילות לצורך בשיקום בטונים
הסיבות להיווצרות הסדקים הינן מגוונות, אך הגורמים המרכזיים במרבית המקרים נובעים מכשל תכנוני, בניה לקויה או שימוש “חסכני” בחומרי גלם מסוימים. הבניה הלקויה באה לידי ביטוי במחסור בשכבות ההגנה אשר עוטפות את הרשתות ומוטות הברזל שהוחדרו אל תבניות היציקה. סיבות נוספות להופעת הסדקים עשויות להיות פגעי מזג האוויר ובלאי טבעי, בעיקר כשהמבנה ממוקם באזור המתאפיין בתנאי מזג אוויר קיצוניים כגון לחות מוגברת, רוחות עזות והבדלי טמפרטורה משמעותיים. גם גורם עליון כגון שריפה או רעידת אדמה עלול להוביל או להחיש את התהליך ההרסני שתוצאותיו הגלויות לעין יבואו לידי ביטוי בהתנפחות הבטון, סדיקתו והתפוררותו, נשירת חלקי אבן או חיפוי, וכן ברזלי זיון חשופים ומכופפים. חובה להתייחס אל הליקויים הללו בכל כובד הראש, ולהזמין חברה מקצועית ומהימנה לשיקום בטוני היקפי ויסודי. חשוב להדגיש שבנסיבות הללו פעולת השיקום אינה מסתכמת באיטום הסדקים לצורך אסתטי בלבד, אלא מורכבת משימוש בדבקים צמנטים ייחודיים לעטיפתם של מוטות הברזל בבטון משופר ועיבוי שכבות ההגנה.

תפקידם של עמודי הבניין בנשיאת עומסיו של המבנה
התהליך התכנוני של כל מבנה כרוך בחישובים הנדסיים מדויקים שכוללים בין היתר חלוקת עומסים שווה בכל בסיס המבנה, היקף בסיס המבנה ביחס לגובהו, חישוב כמות חומרי הגלם, חישוב המינונים המדויקים, כשהכול נעשה במטרה להבטיח את עמידותו וחוזקו של המבנה ביחס לייעודו. במרבית המבנים בישראל כוללת הבנייה עמודים שתפקידם לשאת את עומסיו של המבנה באופן יחסי, כשסדיקתם של העמודים הללו יובילו לקורוזיה ועיוות הברזל המזוין שבתוכם, ולשינויים משמעותיים בחלוקת העומסים בין עמודי הבניין. ברבות הזמן עלולה ההזנחה להוביל לקריסת המבנה תחתיו. ידע, מיומנות, הקפדה ודיוק מהווים את אבן הבסיס בתהליך השיקומי, כאשר כל שלב מצריך שימוש בחומרים ייעודיים ואיכותיים. כיום יישנם מפרטים מדויקים לביצוע הפעולות הנוגעות לשיקום הבטון, ואחת החברות היבואניות המובילות בתחום חומרי השיקום היא חברת גילאר, המייבאת את חומרי השיקום האיכותיים מבית סיקה הגרמנית.

שלבי הביצוע של שיקום הבטונים
שלבי הביצוע בשיקום הבטון מורכבים מסיתות וחציבת חלקי הבטון והטיח הרופפים עד לקבלת שטח פנים יציב ותחום בהיקף של כ-5 עד 10 ס”מ מצדדיו, תוך הימנעות מחציבת בטון בריא. השלב הבא כולל הסרת קשקשת החלודה מהברזל, טיפול מונע חלודה בחומרים צמנטים ושטיפה בלחץ מים. השלב השלישי מיועד לשיקום הבטון באמצעות תערובת מובחרת של חומרים צמנטים, סיבים פוליאמידים ואגרגטים, תוך יישום של מספר שכבות עד לכיסוי מוחלט של ברזלי הזיון. בתום שלבי השיקום והמתנה בת יממה לכל הפחות יש להקפיד על מערכת איטום שהינה מותאמת הן לשכבות האיטום הקיימות והן לצרכיה הפונקציונאליים. שיקום בטוניים הינו מיזם המצריך ידע נרכש, מיומנות, מהימנות וניסיון. חשוב להסתייע בחברות מקצועיות הרשומות אצל רשם הקבלנים, ומסווגות כמורשות לעסוק בתחום השיקום הבטונים.