צביעת עמודי בניין

מפרט לצביעת עמודי בניין
מרבית הבניינים ממוקמים בסמוך לכבישים סואנים, כשהעשן, האבק והפיח נספגים במהלך השנים בקירותיהם. צביעת בניינים, ובפרט צביעת עמודי בניין מהווה חלופה מהירה וזולה על פני חידוש מעטפת הבניין. המפרט לצביעת עמודי המבנה כולל באופן תיאורטי שטיפה בלחץ מים, ייבוש העמוד ויישום באמצעות חומרי יסוד קושרים לרב גמיש, צביעה בסופרקריל מ.ד. או בצבעים אקריליים אחרים כגון נירוקריל מבית נירלט, המותאמים ייחודית לעבודות צביעה חיצוניות כשאת הצביעה מיישמים באמצעות התזה או הברשה. יחד עם זאת, חשוב לדעת שעל אף ייעודם לצביעת קירות חיצוניים ועמידותם הטובה ביחס לחומרים המשמשים לצביעת קירות פנים, צבעים אקריליים אלו משמשים למטרות דקורטיביות בעיקר, ואין בהם דיי על מנת למנוע חדירת רטיבות לבניין בנסיבות של סדקי תפר עמוקים, טיח מתפורר או ברזלי זיון בולטים ו\או חלודים. בנסיבות שבהן יישנם חלק מהסממנים הללו, יהיה צורך להשתמש בצבעים בעלי סמיכות גבוהה, יכולת אטימה ומניעת חדירה של רטיבות אל העמודים מבנה כגון רב-גמיש מבית טמבור או סופר-גמיש מבית נירלט, וייתכן אף שיעלה קודם הצורך בשיקום או עיבוי העמודים, ומומלץ במצבים הללו להיוועץ במהנדס או קונסטרוקטור.

צביעה תוך שימוש בחומרים בעלי עמידות גבוהה לרטיבות ופגעי מזג האוויר
אף במצבים בהם אין צורך בעיבוי או שיקום עמודים נדרשת עבודת הכנה בטרם הצביעה, על מנת לשפר את אורך החיים של העמוד ורמת עמידותו כנגד פגעי מזג האוויר. באופן כללי, צביעת עמודי בניין או קירות חוץ שונה במהותה מצביעת קירות פנימיים, כאשר כל צבע מותאם באופן ייעודי למטרותיו וצבעים המותאמים לפנים המבנה אינם מותאמים לצביעה חיצונית. עמודי המבנה מחייבים צביעה תוך שימוש בחומרים בעלי עמידות גבוהה לרטיבות, לחות, קור וחום, זאת בכדי למנוע השפעה כתוצאה משינויי טמפרטורה ותנאי מזג האוויר.
בטרם צביעת עמודי המבנה יש לוודא שהעמוד נטול שברים או סדקים, ובמידה וישנם כאלו, חובה לתקנם עוד בטרם תחילת הצביעה. כמו כן, קירות חיצוניים ועמודים המורכבים מבטון וטיח מחייבים צביעה בצבע יסוד לפני יישום הצביעה. תהליך צביעת עמודי המבנה וקירות החוץ הינו במרבית המקרים מעט סבוך יותר מצביעה בחללים פנימיים, היות והעמודים וקירות החוץ בנויים לרוב מחומרים במרקמים מחוספסים וגסים יותר.

הכנת התשתית לצביעת עמודי המבנה או קירות המעטפת
ניקוי עמודי הבניין מיושם באמצעות לחץ מים גבוה במיוחד, על מנת להסיר את כל שכבות האבק והלכלוך, ולאפשר חיבור מרבי עם החומרים החדשים. בתום שלב הניקוי בלחץ מים יש לתקן את הסדקים באמצעות שפכטל חיצוני ומילוי בחומרים המותאמים. לעיתים נדרשת מריחת שכבה של פריימר חיצוני לצורך יצירת שכבת קישור חזקה יותר. תפקידו של הפריימר הוא לחזק את תשתית העמוד וליצור משטח עבודה נוח עבור החומרים המיועדים ליישום בשלבים הבאים. יישנן מספר שיטות לצביעת עמודי חוץ כגון צביעה בהתזה באמצעות לחץ, במברשת המחוברת אל מוט שלוח, בעזרת רולר או איירלס, שמהווה שיטה להתזת צבע ללא שימוש באוויר דחוס. מומלץ לעטוף את המשטחים והרצפות שמסביב עם ציפוי של בד ברזנט על מנת למנוע טפטוף ולכלוך. סופרקריל מ.ד ונירוקריל הינם צבעים בעלי בסיס אמולסיה אקרילי, יכולת הידבקות טובה על מגוון רחב של משטחים ועמידות לשנים ארוכות. מדובר בצבעי חוץ איכותיים במיוחד המותאמים לאקלים הישראלי ומיועדים לרכים דקורטיביים בעיקר. סופר-גמיש ורב-גמיש הינם צבעים על בסיס אקרילי ומשמשים לכיסוי סדקים בעמודי חוץ וקירות חיצוניים. ובעלי יכולת אלסטית גבוהה המאפשרת את התרחבות החומר בשינויי טמפרטורות.

מתי עולה הצורך בשיקום עמודי הבניין?
עמודי הבניין הינם רכיבים הנדסיים המשמשים לנשיאת משקלו של המבנה שמעליהם. העומסים הללו מפעילים מאמצי לחיצה ציריים לכל אורכם של העמודים אל הכלונסאות והיסודות. העמודים מורכבים מבטון וברזלי זיון שהוכנסו בתהליך היציקה על מנת לאפשר לעמודים יכולת גבוהה יותר של נשיאת עומסים. חדירת רטיבות אל ברזלי הזיון מובילה לתהליך קורוזיה שמאיצה את תהליך הבלאי של העמודים ומחלישה אותם משמעותית. העמודים נתונים כל העת למאמצי קריסה, ובנסיבות שהעמודים איבדו מהיכולת המתוכננת שלהם לשאת בעומסים, עלול להיווצר מצב שבו העומסים המופעלים על עמודים מגיעים אל הנקודה הקריטית ולקריסתם של העמודים. שיקום או עיבוי עמודי הבטון הינן פעולות בעלות היבט בטיחותי מרכזי, ודורשות טיפול מיידי על פי מפרט טכני של מהנדס או קונסטרוקטור. על כן, בנסיבות בהן נראים סדקים בעמודי הבניין, ניתן להבחין בברזלי זיון חשופים או שאחד העמודים או יותר איבדו את תצורתם, אין להסתפק בצביעה לצרכים אסתטיים ודקורטיביים, אלא לפנות לחברות מקצועיות ובעלות רישיון לעסוק בתחום שיקום הבטון, כי בנסיבות הללו העניין האסתטי הופך לזניח ונדחק לשוליים בהשוואה להיבט הבטיחותי ולפעולות למניעת קריסתו של המבנה.